subota, 23. kolovoza 2014.

Dan 6/90 (poslije ručka)

Za divno čudo, nije uslijedila kriza pospanosti poslije ručka, iako je ručak bio dobar i obilan. To se inače rijetko događa, obično se poslije ručka osjećam kao gromom pogođen. Možda je to normalno za one koji redovito liježu i ustaju.

Poslije ručka sam si skuhao kavu, više iz navike i gušta nego iz potrebe. Uglavnom, ni traga nekoj opakoj pospanosti. Čisto mi je neobično koliko normalno funkcioniram nakon šest dana ranog ustajanja.

3 komentara:

  1. Kakav je bio tip ručka?

    Naime, ključna stvar kod utjecaja hrane na san je GI (glikemijski indeks), puno više nego sama količina hrane. 4 jaja sa slaninom mogu biti znatno manje opterećujuća za mozak nego 2 čokoladice od 50 g.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Varivo od mladog graha s junetinom, uz nekoliko šnita kruha.

      Ja u principu nutricionističke savjete ne slušam, zato jer sam skužio da sa različitih strana dolaze dijametralno suprotni savjeti. I to u danom trenutku, da ne spominjem ako uspoređuješ savjete od prije godinu dana i one koji se daju danas. Šansa da izaberem pravi savjet je jednaka ili manja onoj da naprosto slijedim svoj osjećaj i jedem ono što mi u tom trenutku prija.

      Ali evo s tobom ću učiniti iznimku, pa te zamoliti ako imaš neku literaturu (link) koja objašnjava utjecaj hrane na san?

      Izbriši
    2. Znao sam da će mi se tvoji savjeti svidjeti :) A i objašnjenja, posebno ovo pod #2 već dugo naslućujem. Znači treba naći tablicu sa glikemijskim indeksom i kloniti se hrane koja je sadrži u većim količinama? Ja sam nekako uvijek mislio da je čokolada super stvar za održati se budnim, pogotovo za prebroditi krize pospanosti.

      Izbriši